Str. Poiana Florilor nr. 15, et. 4, ap. 10 Sector 4 Bucuresti
0787.589.591
office@amvsro.ro

Medicii sanitari veterinari de la DSVSA Alba, atrag atenţia că examinarea în vederea depistării trichinelozei a tuturor porcilor sacrificaţi in această perioadă este obligatorie.

Medicii sanitari veterinari de la DSVSA Alba, atrag atenţia că examinarea în vederea depistării trichinelozei a tuturor porcilor sacrificaţi in această perioadă este obligatorie.

Neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale, pune în pericol sănătatea şi viaţa tuturor celor care consurna carne neverificată. Exemenul trichineloscopic se execută de personal acreditat de către DSVSA Alba, respectiv de către medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, de personalul propriu al DSVSA Alba din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentrul siguranţa alimentelor şi din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Alba Iulia

Atragem atenţia că Trichineloza este o zoonoză, de natură parazitară ce se transmite la om prin ingerarea de carne de porc,dar nu numai, insuficient tratată termic, care conţine larve sau chişti cu larve ale nematodului Trichinela specie.

Cel mai frecvent este diagnosticat Trichinella spiralis. La om boala se manifestă iniţial prin tulburări digestive, urmate de tulburări generale sistemice, pentru ca în final să se localizeze la nivel muscular, tradusă prin dureri şi tulburări musculare şi locomotorii.

Îmbolnăvirea poate să determine sechele pentru tot restul vieţii .

În apropierea Sărbătorilor de iarnă când, în mod tradiţional, creşte consumul de produse alimentare,Autoritatea Națională Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate sanitar veterinar.

În cazul în care există şi doritori care vor să cumpere carne proaspătă sau produse şi preparate din carne de porc sau chiar porci vii, crescuţi în gospodărie, pentru sacrificare, e bine să solicite vizita unui medic veterinar. Acesta va verifica starea de sănătate a animalului înainte de sacrificare, dar va putea da şi sfaturi utile privind probele ce trebuie luate la sacrificare şi analizele ce trebuie făcute pentru a vă garanta propria dumneavoastră sănătate.

sursa: albacarolinatv.ro