Str. Poiana Florilor nr. 15, et. 4, ap. 10 Sector 4 Bucuresti
0787.589.591
office@amvsro.ro

Mycoplasma hyopneumoniae (M.hyo)

Mycoplasma hyopneumoniae (M.hyo)

Bacteria este endemică la majoritatea efectivelor de porci din întreaga lume. Infecția duce la pierderea epiteliului ciliat al traheei și a bronhiilor, precum și la o modulare a răspunsului imun al tractului respirator.  Datorită clearance-ului redus și a impactului asupra sistemului imunitar local M.hyo facilitează infecțiile secundare cu alți agenți patogeni respiratoride exemplu Pasteurella multocida . Boala clinică care rezultă din infecțiile cu M.hyo și secundare este denumită pneumonia enzootică (EP). Semnele clinice tipice sunt tusea cronică, creșterea redusă în greutate și creșterea raportului de conversie a hranei, observat în special la porcii de finisare.

 Numai în cazuri severe și complicate se observă o creștere a ratei mortalității. Debutul și evoluția bolii depind de factori multipli, cum ar fi doza infecțioasă și virulența tulpinii M.hyo, infecțiile secundare, coinfecțiile și condițiile de mediu, de exemplu ventilația.

Boala clinică poate fi tratată cu antibiotice, care ajută la controlul simptomelor. Cu toate acestea, leziunile pulmonare deja prezente la începutul tratamentului vor conduce la o performanță redusă. Prevenția se consideră a fi cea mai eficientă metodă de reducere a impactului economic al bolii. În afară de îmbunătățirea condițiilor de locuit și de climă, managementul efectivelor (de exemplu, aclimatizarea scroafei, separarea grupurilor de vârstă), igiena și biosecuritatea, vaccinarea împotriva Mycoplasma hyopneumoniae .