FAO își unește forțele cu autoritățile Republicii Moldova împotriva pestei porcine africane

 

Medici veterinari moldoveni, angajați de la agențiile de control și lideri ai asociațiilor de fermieri participă la un atelier de instruire de două zile privind controlul și prevenirea pestei porcine africane , organizat de FAO în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În timpul atelierului, participanții vor fi informați cu privire la măsurile de prevenire și de control planificate de către autoritățile naționale și vor învăța noi metode și strategii de la experții internaționali ai Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Atelierul de lucru marchează începutul unui proiect de asistență FAO în Republica Moldova privind bolile transfrontaliere la animale.

„Una dintre cele mai importante componente în prevenirea și controlul pestei porcine africane (PPA) este capacitatea de a lua decizii informate și operative”, a declarat Reprezentantul Adjunct al FAO în Republica Moldova, Tudor Robu. „De aceea FAO propune o nouă abordare prin Instrumentul de Suport pentru Decizii. Acest mecanism a fost pus în aplicare cu succes în alte țări din regiune și va fi un instrument util și pentru autoritățile moldovenești.” Alte activități care urmează să fie puse în aplicare includ o revizuire a legislației și a reglementărilor în vigoare privind controlul bolilor transfrontaliere, dezvoltarea unei strategii de pregătire și a unui plan de urgență, precum și organizarea unui exercițiu de simulare privind supravegherea, prevenirea și controlul PPA.

Vsevolod Stamati, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a subliniat importanța cooperării internaționale în fața bolilor transfrontaliere.
„Noi înțelegem pe deplin importanța critică a cooperării regionale și a schimbului de practici de succes în efortul comun de a controla PPA”, a spus el, „și apreciem înalt sprijinul FAO în această privință.”

Pesta porcină africană a fost confirmată în Moldova la 3 octombrie 2016 – de către Laboratorul de Referință pentru PPA al Uniuniunii Europene și FAO – după ce Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a trimis 13 probe colectate pe 23, 24 și 26 septembrie. Probele au provenit de la șapte porci domestici, din satele Moșana și Cernoleuca din județul Dondușeni din nordul Moldovei. Potrivit Agenției, zonele afectate au fost izolate prin filtre sanitare.

Pesta porcină africană (PPA), este o infecție virală a porcilor, care este transmisă în principal, prin ruta oronazală după contactul cu excrementele de la porcii infectați sau prin ingestia de carne de porc sau alte produse contaminate (mocirlă și deșeuri) care conțin virusul. Porcii sălbăticiți (cei scăpați din gospodării) precum și mistrețul sălbatic european (Sus scrofa) sunt la fel de sensibili la pesta porcină, care este foarte dificil de eliminat odată ce devine endemică în aceste populații.

Nu există nici un tratament sau vaccin împotriva pestei porcine africane, astfel încât cea mai eficientă protectie pentru zonele neinfestate cu PPA este de a preveni introducerea virusului. Odată stabilit, PPA poate avea un impact socio-economic foarte sever asupra vieții oamenilor și a securității alimentare, precum și asupra comerțului internațional. În zonele în care are loc infecția, producția de porcine poate continua doar prin adoptarea unor măsuri de biosecuritate pentru proprietățile individuale sau prin menținerea și certificarea zonelor sau compartimentelor neafectate de către pesta porcină africană. (compartimentare și zonare).

Infecția pestei porcine nu este transmisibilă la oameni și nu afectează sănătatea umană.

 

sursa : ONU Moldova 

139 thoughts on “FAO își unește forțele cu autoritățile Republicii Moldova împotriva pestei porcine africane

 1. Thank you for every one of your hard work on this web page. My daughter really loves making time for investigations and it’s really obvious why. Most people learn all of the lively mode you offer priceless tactics through this web site and even inspire participation from some other people on the matter so our favorite girl is now starting to learn a lot of things. Take advantage of the rest of the year. You are always doing a remarkable job.

 2. I am just writing to make you understand what a notable experience my wife’s girl had using your web site. She mastered so many pieces, which included what it is like to possess an excellent helping nature to let other people clearly completely grasp a number of advanced issues. You actually did more than her desires. I appreciate you for churning out such beneficial, dependable, edifying and cool guidance on that topic to Emily.

 3. I discovered more something totally new on this weight reduction issue. 1 issue is that good nutrition is extremely vital whenever dieting. An enormous reduction in fast foods, sugary meals, fried foods, sugary foods, red meat, and whitened flour products might be necessary. Keeping wastes unwanted organisms, and poisons may prevent objectives for losing weight. While particular drugs briefly solve the issue, the unpleasant side effects aren’t worth it, plus they never provide more than a short-term solution. It’s a known proven fact that 95% of dietary fads fail. Thank you for sharing your opinions on this weblog. https://osteoporosismedi.com best osteoporosis medication

 4. Greetings! Quick quesiߋn that’s totally off topic.
  Do you know how to make y᧐ur site mobile friendly?
  My sit lo᧐ks weird ԝhen browding from myy apple iphone.
  I’m tгying to find a theme or plugin that mіght be
  able tо resolve this prօbⅼem. If you һave any suggestions,
  pleаse share. Appreciate it!

  my homepagе; dating

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

RSS
Follow by Email
Instagram