Str. Poiana Florilor nr. 15, et. 4, ap. 10 Sector 4 Bucuresti
0787.589.591
office@amvsro.ro

FAO își unește forțele cu autoritățile Republicii Moldova împotriva pestei porcine africane

FAO își unește forțele cu autoritățile Republicii Moldova împotriva pestei porcine africane

 

Medici veterinari moldoveni, angajați de la agențiile de control și lideri ai asociațiilor de fermieri participă la un atelier de instruire de două zile privind controlul și prevenirea pestei porcine africane , organizat de FAO în parteneriat cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

În timpul atelierului, participanții vor fi informați cu privire la măsurile de prevenire și de control planificate de către autoritățile naționale și vor învăța noi metode și strategii de la experții internaționali ai Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Atelierul de lucru marchează începutul unui proiect de asistență FAO în Republica Moldova privind bolile transfrontaliere la animale.

„Una dintre cele mai importante componente în prevenirea și controlul pestei porcine africane (PPA) este capacitatea de a lua decizii informate și operative”, a declarat Reprezentantul Adjunct al FAO în Republica Moldova, Tudor Robu. „De aceea FAO propune o nouă abordare prin Instrumentul de Suport pentru Decizii. Acest mecanism a fost pus în aplicare cu succes în alte țări din regiune și va fi un instrument util și pentru autoritățile moldovenești.” Alte activități care urmează să fie puse în aplicare includ o revizuire a legislației și a reglementărilor în vigoare privind controlul bolilor transfrontaliere, dezvoltarea unei strategii de pregătire și a unui plan de urgență, precum și organizarea unui exercițiu de simulare privind supravegherea, prevenirea și controlul PPA.

Vsevolod Stamati, directorul adjunct al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, a subliniat importanța cooperării internaționale în fața bolilor transfrontaliere.
„Noi înțelegem pe deplin importanța critică a cooperării regionale și a schimbului de practici de succes în efortul comun de a controla PPA”, a spus el, „și apreciem înalt sprijinul FAO în această privință.”

Pesta porcină africană a fost confirmată în Moldova la 3 octombrie 2016 – de către Laboratorul de Referință pentru PPA al Uniuniunii Europene și FAO – după ce Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a trimis 13 probe colectate pe 23, 24 și 26 septembrie. Probele au provenit de la șapte porci domestici, din satele Moșana și Cernoleuca din județul Dondușeni din nordul Moldovei. Potrivit Agenției, zonele afectate au fost izolate prin filtre sanitare.

Pesta porcină africană (PPA), este o infecție virală a porcilor, care este transmisă în principal, prin ruta oronazală după contactul cu excrementele de la porcii infectați sau prin ingestia de carne de porc sau alte produse contaminate (mocirlă și deșeuri) care conțin virusul. Porcii sălbăticiți (cei scăpați din gospodării) precum și mistrețul sălbatic european (Sus scrofa) sunt la fel de sensibili la pesta porcină, care este foarte dificil de eliminat odată ce devine endemică în aceste populații.

Nu există nici un tratament sau vaccin împotriva pestei porcine africane, astfel încât cea mai eficientă protectie pentru zonele neinfestate cu PPA este de a preveni introducerea virusului. Odată stabilit, PPA poate avea un impact socio-economic foarte sever asupra vieții oamenilor și a securității alimentare, precum și asupra comerțului internațional. În zonele în care are loc infecția, producția de porcine poate continua doar prin adoptarea unor măsuri de biosecuritate pentru proprietățile individuale sau prin menținerea și certificarea zonelor sau compartimentelor neafectate de către pesta porcină africană. (compartimentare și zonare).

Infecția pestei porcine nu este transmisibilă la oameni și nu afectează sănătatea umană.

 

sursa : ONU Moldova