Str. Poiana Florilor nr. 15, et. 4, ap. 10 Sector 4 Bucuresti
0787.589.591
office@amvsro.ro

Suspiciune de pestă porcină africană în Arad. S-au sacrificat 55 de porci!

Suspiciune de pestă porcină africană în Arad. S-au sacrificat 55 de porci!

Pesta porcină africană se prea poate să fi ajuns și în Arad. Potrivit unei informări transmise de Instituția Prefectului Județului Arad, duminică, 27 ianuarie, s-a întrunit Centrul local pentru combaterea bolilor, în cadrul unei ședințe de urgență.

Din câte se pare ar exista o suspiciune de infectare cu virusul pestei porcine africane chiar pe raza Municipiului Arad, într-o gospodărie aflată pe strada Păpădiei.

„Au fost stabilite următoarele măsuri: sacrificarea celor 55 de porci identificaţi în gospodăria respectivă, prelevarea de probe şi incinerarea cadavrelor; dezinfecţia gospodăriei şi a maşinii cu care s-a efectuat transportul animalelor; recuperarea a 21 de cadavre”, au transmis reprezentanții Prefecturii.

De asemenea, echipe mixte formate din personal al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Arad şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad vor fi constituite pentru a duce la îndeplinire măsurile stabile.

În urmă cu doar o zi în județul Timiș a existat un alt caz de suspiciune de infestare cu pestă porcină africană.

UPDATE: Din ultimele informații se pare că porcii găsiți în cartierul Grădiște nu erau infestați cu virusul pestei porcine africane. Cu toate acestea DSVSA Arad a decis sacrificarea lor, proprietarul neputând prezenta acte privind proveniența animalelor sau proprietatea acestora. „Am avut de a face cu un caz de traficant de animale și pentru că nu s-a putut face dovedi de unde erau cumpărate animalele, ale cui erau într-adevăr, am decis că e mai bine să fie sacrificate. Analizele privind infestarea cu pestă porcină africană au ieșit negative”, a subliniat dr. Viorel Agud, director DSVSA Arad.

Alți 5 porci morți

Pe de altă parte, însă, dr. Agud ne-a spus că nu mai puțin de 5 cadavre de porci au fost găsite, tot în municipiu, dar în zona gropilor de gunoi. În aceste cazuri au fost prelevate probe și cel mai probabil mâine vor veni rezultatele analizelor de la București.